درباره دستیار دندانپزشک

دستیار دندانپزشکی جهاد دانشگاهی

درباره دستیار دندانپزشک

دستیار دندانپزشک شغل شگفت‌انگیزی است که به بیماران دهان و دندان کمک می‌کند. او اولین کسی است که با بیماران مواجه می‌شود؛ سعی می‌کند نگرانی‌شان را برطرف کند و برای بهبودشان تلاش می‌کند؛ گرچه خیلی‌ها در مورد دستیار دندانپزشکی چیز زیادی نمی‌دانند. اگر شما به شغل دستیار دندانپزشکی علاقمندید و یا دوست دارید دستیار دندانپزشک بهتری باشید این مطلب را دنبال کنید.

سخت و متنوع

دستیار دندانپزشک به عنوان یکی از اعضای تیم پزشکی زیر نظر پزشک فعالیت‌های درمانی را پیگیری می‌کند. دستیار در کنار پزشک می‌ایستد و به او کمک می‌رساند و گاهی با نظر و نظارت پزشک، خود بخشی از درمان که ساده‌تر است را انجام می‌دهد. اداره آمار کارگری آمریکا به دستیار دندانپزشک اجازه داده تا فعالیت‌هایی مثل عکسبرداری با اشعه ایکس و کمک جراحی را انجام دهد؛ که البته انجام آن نیاز به دانش بیشتری در مورد دهان و بیماری‌های دهانی و وسایل و فرآیند جراحی دارد. ضمن اینکه وظایف منشی‌گری مثل پذیرش بیمار و اداره امور مطب هم بر عهده اوست. در حقیقت کارهایی که دستیار دندانپزشک انجام می‌دهد زیاد و متنوع است و به مهارت‌های زیادی نیاز دارد.

یک روز معمولی

دستیار زودتر از پزشک در محل کار حاضر می‌شود و به امور جاری مطب می‌رسد. ممکن است نیاز به تمیز کردن فضا باشد؛ او صندلی و وسایل دندانپزشکی را مرتب کرده و وسایل و تجهیزات را در دسترس قرار می‌دهد. پس از آن قرارهای روز را دوباره مرور کرده و متناسب با اولین بیمار مواد دندانپزشکی مورد نیاز را آماده می‌کند.

دوره دستیار کنار دندانپزشک جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی

با ورود بیمار، دستیار او را آماده کرده و کمک می‌کند رو صندلی بنشیند. صندلی را تنظیم می‌کند، وسایل مورد نیاز را در اختیار بیمار می‌گذارد، به او آرامش می‌دهد تا از فرآیند درمان اطمینان حاصل کند.

با شروع کار دستیار در کنار پزشک وظایف دیگری را انجام می‌دهد؛ فرآیند درمان را ثبت می‌کند و تجهیزات و مواد را به دندانپزشک می‌رساند. اگر نیاز به عکسبرداری باشد دستیار این وظیفه را بر عهده می‌گیرد و پس از ظهور، عکس را در اختیار پزشک می‌گذارد. همینطور اگر بیمار نیاز به کارهایی مثل سفید کردن دندان داشته باشد، این را خود دستیار زیر نظر پزشک بر عهده می‌گیرد.

دستیار باید در این بین آمادگی پذیرش بیماران بعدی و پاسخگویی به تلفن را نیز داشته باشد. همینطور با بیماران در مورد هزینه‌ها و یا مراحل درمانی صحبت کند. قرار را تنظیم و به آنها نوبت بدهد.

پس از پایان درمان هر بیمار، دستیار وسایل را جمع کرده، به بیمار کمک می‌کند برخیزد و از اتاق خارج شود. او باید پس از اتمام کار هر بیمار، دستگاه و تجهیزات را ضدعفونی و تمیز کند. وسایل یکبار مصرف را در سطل‌های زباله بیاندازد. این مساله در کنترل بیماری‌های عفونی بسیار حائز اهمیت است.

پس از پایان روز کاری، ممکن است دستیار کمی بعد از پزشک بماند تا به امور رسیدگی کند، با بیماران روزهای بعدی تماس می‌گیرد و قرار آنها را نهایی می‌کند.

چند مهارت ضروری

شغل دستیار دندانپزشک به مهارت‌های فردی زیادی نیاز دارد ولی تقریبا همه دستیاران باید سه مهارت اساسی را داشته باشند تا موفق شوند؛ مهارت سازماندهی و مدیریت، مهارت ارتباطی و مهارت جزئی‌نگری. اگر دستیار نتواند این سه مهارت را در خود پرورش دهد احتمالا از کار لذت نخواهد برد و خیلی دوام نمی‌آورد.

مهارت اول به مدیریت کردن امورمطب، تنظیم وقت بیماران و نگهداری از وسایل برمی‌گردد. دستیار باید مراقب باشد که تداخل زمانی و معطلی برای بیماران پیش نیاید، مطب همیشه مرتب و مجهز باشد و کمبودی در مواد درمانی وجود نداشته باشد.

مهارت ارتباطی در مورد برخورد او به عنوان منشی با بیماران و به عنوان دستیار با پزشک است. رفتار با بیماران به طوری که احساس راحتی و آرامش کنند و ارتباط برقرار کردن با پزشک به نحوی که کارهای خواسته شده را به خوبی انجام دهد.

مهارت جزئی‌نگری در مورد نگهداری از تجهیزات و استریل کردن آنهاست. کوچکترین بی‌دقتی می‌تواند باعث انتقال عفونت و بیماری شود. این مساله آنچنان مهم است که در دوره‌های آموزش دستیار دندانپزشکی یک درس مجزا به راه‌های کنترل عفونت اختصاص پیدا کرده است.

چیزهایی هست که نمی‌دانی

بیماری‌های عفونی زیادی هستند که ممکن است در فرآیند دندانپزشکی و در اثر بی‌دقتی انتقال پیدا کنند. هپاتیت و HIV دو بیماری عفونی‌ای هستند که بیشترین نگرانی در مورد انتقال آنهاست. نگرانی در مورد انتقال هپاتیت کمی بیشتر است چون هم درصد ناقلین این بیماری بیشتر است و هم ویروس مقاوم‌تری دارد. با این وجود با ضدعفونی کردن مداوم و درست تجهیزات و همینطور شست‌وشوی مطب احتمال انتقال بیماری‌های مختلف به صفر خواهد رسید. باید در نظر داشت که تهدید بیماری، دو طرفه است؛ هم برای بیمار و هم برای پزشک و دستیار احتمال گرفتن و یا انتقال بیماری وجود دارد. ممکن است بیمار باعث آلودگی تیم پزشکی شود و یا برعکس، بیماری پزشک به بیمار منتقل شود. به خاطر همین مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا موکدا تاکید دارد که تیم دندانپزشکی واکسن‌هایی مثل هپتاتیت ب، آنفلوآنزا، دیفتری و… را تزریق کرده باشند، پیش و بعد از درمان دست‌ها را بشویند، از دستکش و ماسک محافظ استفاده کنند تا احتمال بیماری به حداقل برسد.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *